Kontrolling szolgáltatás és tanácsadás
Kis- és középvállalatoknak
Munkáink
Ügyfeleinknél végzett projekt jellegű és folyamatos szolgáltatások

Informatikai partnerünk a DPDgroup tagvállalata, szoftver és applikáció fejlesztés szolgáltatásokat biztosít Európa-szerte a cégcsoporton belül. A 3 hónapos kontrolling tanácsadási projektünk apropója, hogy a vállalati folyamatok komplexitása megkövetelte egy új felelősségi és elszámolási rend, illetve kontrolling és beszámolási struktúra kialakítását. A projekt eredményeként a partnerrel szorosan együttműködve bevezettük a Beszerzési Szabályzatot egy JIRA alapú ticketing rendszerrel támogatva, egy új Kiküldetési Szabályzatot, illetve létrehoztuk a költséghelyek és profit centerek definiálásával a kontrolling struktúrát, mely egyértelműsíti a felelősségi és döntési köröket.


A világ vezető élelmiszer csomagolástechnikai vállalata kér fel bennünket, hogy egy 3 hónapos projekt keretében világítsuk át és tegyük hatékonyabbá a magyarországi leányvállalat kontrolling folyamatait. A projekt eredményeként egyrészt felgyorsítottuk és hatékonyabbá tettük a havi zárási mechanizmust és a riportálást az anyavállalat felé, másrészt felépítettünk egy új, paraméterezett tervezési modellt melynek segítségével könnyebben és gyorsabban készülnek el a különböző forgatókönyvek szerinti terv verziók.


A korszerű és egészséges táplálkozást támogató népszerű magyar FMCG társaság kért fel bennünket a kontrolling rendszerük átalakítására, fejlesztésére. Ennek kapcsán felépítettünk egy új kontrolling struktúrát. Definiáltuk a menedzsment szemléletű eredménykimutatás sorokat, különböző fedezeti szinteket, melyeket cikkelem és értékesítési csatorna mátrixban is látunk. A szükséges új könyvelési inputokat definiáltuk és felvettük az ERP rendszer törzsadatai közé. Implementáltuk a havi zárási mechanizmust, melyet a havi riportinggal és a tervezéssel együtt működtetünk is. Új termék bevezetéséhez, akciós ajánlatok készítéséhez és új vevő integrálásához létrehoztunk egy árkalkulációs modellt, mellyel megkönnyítettük a sales munkáját.


A részben magyar, részben kínai tulajdonú kereskedelmi vállalatnál, mely a kínai Shangdong Longlive Bio-Technology anyacég termékeit forgalmazza Európában, felépítettük a kontrolling struktúrát. Definiáltuk a testre szabott eredménykimutatás sorokat, különböző fedezeti szinteket. Implementáltuk a havi zárási mechanizmust, melyet a havi beszámolóval és a tervezéssel együtt menedzselünk is. Létrehoztunk egy kereskedelmi kalkulátort mellyel az értékesítők gyorsan és hatékonyan dolgozhatnak, azonnal látszik a leendő tranzakció várható profitabilitása.


A telekom és call center megoldásokat fejlesztő és szolgáltató partnerünk kérésére kialakítottuk a testre szabott kontrolling struktúrát. Definiáltuk a menedzsment szemléletű eredménykimutatás sorokat, melyet profitcenterenként tudunk elemezni. Kialakítottuk az indirekt költségek felosztási szabályait. Implementáltuk a havi zárási folymatot, felállítottuk a riporting struktúrát és az elemzési keretet. Menedzseljük a havi zárást és a havi elemzéseket a keret szerint, támogatjuk a döntéshozatalt. Az ügyfél közreműködésével kiépült az automatikus könyvelésfeladás mind árbevétel mind költség oldalról, ennek kapcsán standardizáltuk a könyveléssel együttműködve a gazdasági események kódolását. Felállítottuk a tervezési modellt melyet menedzselünk is.


A svédországi közponntal működő, informatikai fejlesztő ügyfelünknél felépítettük a kontrolling struktúrát. Létrehoztuk az elemzési keretet és definiáltuk a döntéstámogató, informatív rendszeres riportokat, mind cash flow, mind eredmény szemlélet szerint. Felállítottuk a havi zárási folyamatot, kialakítottuk a tervezési keretet és menedzseljük is ezeket.


Online csomagküldő és ár-összehasonlító szolgáltatást nyújtó partnerünknél a megnövekedett, magasfokú komplexitás támasztotta kihívásban támogattuk a menedzsmentet. Elemzéseket készítettünk a vevői szegmensek definiálásához. Ezután kialakítottuk a definiált szegmentáláson alapuló havi és heti teljesítmény riport struktúrát Gross Profit szintig. Definiáltuk az inputokat és működtetjük a riporting rendszert. Mindezek mellett támogattuk a menedzsmentet a vevői diszkont struktúra kialakításában.


Az állami vállalat klasszikus kontrolling feladatokkal bízta meg irodánkat. Negyedéves jelentés készítse, tervezés, előrejelzés, éves riport elkészítése, havi és ad-hoc elemzések. A feladatok nem igénylik négy, vagy nyolc órás munkaerő rendelkezésre állását, a tevékenység jórészt távolról is végezhető. A Társaság részére garanciát jelenthet irodánk által felkínált állami vállalati kontrolling tapasztalat is. Remek példa arra, hogy a kisebb cégeknek sem kell lemondaniuk a professzionális kontrolling szaktudásról.


A cégcsoport több ezer hektár földterületet művel Fejér megyében professzionális, nemzetközi menedzsment irányítása alatt. Meglévő adminisztratív folyamataik biztos lábakon állnak, a vezetés mégis elégedetlen volt a riportokkal  -  túl sok, túl nagy, hosszú és sok manualitással jár az összeállítása, átláthatóbbat és gyorsabbat szeretne. Irodánk újraépítette a menedzsment riportot, részt vesz a tervezési folyamatban, ezek támogatására javaslatot tesz/tett a könyvelési törzsadatok módosítására, az adminisztratív folyamatok optimalizálására.