kontrollingiroda logo

Pénzügy, kontrolling területen még kevésbé jártas kkv vezetőknek, tulajdonosoknak szoktam javasolni, hogy kezdjék az elején! Mit jelent az, hogy az elején? „Keep it simple stupid”! Gondolkozz egyszerűen, használd a józan paraszti eszed!

Eleinte ne bonyolódj bele túlságosan a beszámoló soraiba. Egy cég működése nagyon hasonló a családi háztartásunk működéséhez csak a családi háztartás tevékenysége a létfenntartás. Ha azt tudod menedzselni pénzügyileg, akkor a cég is menni fog, csak be kell helyettesíteni a megfelelő helyre a megfelelő gazdasági eseményeket!

Helikopter perspektívából nézd első körben a pénzügyeket és ha bonyolultak a sorok a megértéshez, kövesd az alábbi sémát, segítségedre lehet:

1.      A családi háztartásnál mi a cél? A vagyon növelése a létfenntartáson keresztül, lehetőleg emelkedő életszínvonallal. A cégednél mi a célod? Szintén a vagyon növelése egyre eredményesebb, egyre hatékonyabb és egyre színvonalasabb működéssel.

2.      Mi mutatja otthon a vagyonod? Az, hogy számba veszed, mennyi ingatlanod, ingóságod van, mennyi a hosszútávú pénzügyi befektetésed (pl. államkötvény) és nem utolsó sorban a tudás, amit birtokolsz (ez megtestesülhet képességekben, képzésekben és tapasztalatokban). Aztán megnézed mi van a kamrában, hűtőben (sonka, kolbász, befőttek… stb), hogy meddig tudsz ellenni pénzköltés nélkül, majd megnézed a pénztárcád és a bankszámlád, hogy aktuálisan mennyi a pénzed. Kb. ez a vagyonod. Mindezeket vásárolhattad a saját megtakarításaidból, vagy vásárolhattad hitelből is. Ezeket a cégedben a MÉRLEG mutatja.

Mérleg

3.      A vagyont mi gyarapítja? Alapvetően az, ha havonta kevesebbet költünk létfenntartásra, mint a fizetésünk. Ha egyre nagyobb a fizetésünk, többet is költhetünk a létfenntartásra, azaz emelhetjük az életszínvonalunkat, de ha a többletet mind „elégetjük” szórakozásra, utazásra, hobbira, stb… akkor a vagyonunk nem nő, mivel a megtakarításaink sem emelkednek. A létfenntartás hatékonyságát, az életszínvonal minőségét és a megtakarítást (vagyon gyarapodás) a cégedben az EREDMÉNYKIMUTATÁS mutatja (lehetőleg havi rendszerességgel).

Eredménykimutatás

Ha behelyettesíted a fenti sémába a céged gazdasági eseményeit, akkor könnyen kapsz egy egyszerű és gyors képet. Először mindig lépj egyet (vagy kettőt) hátra és ezt a logikát kövesd, főleg, ha még a „megértés” elején jársz. Ezután jöjjenek a részletek… de jöjjenek a részletek, mert az okok és az okozatok viszont azokban rejlenek!

Segítségre van szükséged a pénzügyi tudatosságot biztosító kontrolling rendszer bevezetéséhez?
Itt vagyunk!

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
kontrollingiroda
A Kontrollingiroda a pénzügyi tudatosságot hozza be a vállalatok életébe. Szeretjük a munkánkat. Szívből örülünk mások sikereinek, az pedig külön motiváló, ha ehhez mi is hozzátehetünk.
További cikkeink