kontrollingiroda logo

A kontrolling mint vállalati funkció jelentésével, feladatával kapcsolatban kering néhány téves elmélet. Az egyik jellemző „előítélet” az elnevezésből indul ki és arra a következtetésre jut, hogy a kontroller ellenőriz. Ellenőrzi mondjuk a könyvelést. Na ez azért nem egészen így van…

Először tegyük tisztába, hogy a kontrolling mint funkció mire hivatott:

A kontroll szó nem az ellenőrzésre, hanem az irányításra utal! A kontrolling támogatja a vállalat irányítását a kitűzött stratégiai és pénzügyi célok elérésében. Más szavakkal, segít a hajót a megfelelő irányba navigálni. Ehhez ad módszert, keretet és egzakt indikátorokat. A kontroller egy független műhold, aki a vállalat körül kering, átlátja azt, adatot gyűjt, rendszerez és információt közvetít.

A kontroller egy üzleti, vagy business partner, feladata kettős:

 • Támogatja a menedzsmentet az irányításban
 • és tükröt tart a tulajdonosoknak a működésről.

Most jön a logikus kérdés egy kkv vezetőtől: Ha már tudom, hogy mi az a kontrolling és tudom, hogy a kontroller az én üzleti partnerem, akkor hogyan hozzam ki a maximumot egy ilyen együttműködésből?

Építs a kontroller kompetenciáira és “használd” tudatosan!

1.      A kontroller rendszerben, összefüggésekben gondolkodik

 • Feltérképezi a vállalatot, azonosítja azokat a mérési pontokat melyek mozgatják az eredményt, vagy vezérlik a költségeket – például termékek, termék kategóriák, vevők, értékesítési csatornák… stb.
 • Összeköti az azonosított mérési pontokat a könyveléssel, pénzügyi adatokkal és egyéb naturáliákkal – például volumen, munkaóra, tranzakciószám… stb. Ezeket nyugodtan rábízhatod, megtalálja az összefüggéseket, de sokat fog kérdezni! Ez a menedzsmentnek és a cég egészének is jó, mert lehet, hogy olyan szempontok, kérdések merülnek fel amire eddig nem is gondoltatok.

2.      A kontroller kreatív, szeret alkotni

 • Hagyd, hogy a fenti kialakult kép alapján egy kicsit beleszóljon az adminisztrációba, hogy egy kicsit testre szabja, vagy akár optimalizálja is azt.
 • Ezzel együtt felépíti és standardizálja azokat az adatáramlási folyamatokat melyek biztosítják, hogy rendszeresen információhoz juss. Például elindítja és menedzseli a havi zárást.
 • Az igényeidhez igazodva kialakítja az információs „műszerfalat”, felépíti a rendszeres állandó riportokat, mutatókat, melyek mint koordináták segítenek kormányozni a céget.
 • Megteremti a standard ismétlődő tervezés feltételeit és menedzseli is azt.
 • Üzleti modelleket, kalkulációs sémákat épít, hogy gyorsan tudj reagálni a változásokra. Például, ha bevezetsz egy új terméket, annak milyen hatása lesz a vállalat egészére, vagy hogyan árazz? Ha beruházol, vagy egy új projektet indítasz kiszámolja annak megtérülését, de utána lehet, hogy éppen lebeszél róla, mert bukás lenne a vége.

3.      A kontroller proaktív, vertikálisan és horizontálisan is látja a céget.

 • Megszervezi és levezeti a periodikus menedzsment megbeszélést a produkált eredmények kapcsán, ahol rámutat a lényegre, magyarázatokat ad, vagy éppen a lényeget firtató kérdéseket tesz fel. Végeredményben cselekvésre késztet!
 • És végül, de nem utolsó sorban a kontrollert érdemes lehet bevonni bizonyos döntésekbe is, kikérni a véleményét. Itt válik valódi üzleti partnerré, itt jön az egyik legnagyobb hozzáadott értéke. Ez motiválja is és előbújhatnak azok az észrevételek, amik vezetői perspektívából nem mindig látszanak.

Mi, mint kontrollingiroda.hu, az összes állandó ügyfélnél informális menedzsment team taggá, üzleti partnerré avanzsáltunk szépen lassan és ilyenkor hangzanak el az alábbi klasszikusok:

„Hogyan tudtunk ezek nélkül a számok nélkül élni…”

„A vezető a fej, a kontroller a nyak ami a fejet mozgatja…”

„Amikor leveszed a szemüveged, megmasszírozod a fejed és közben azt mondod, a kontroller szemével ezt látom… na akkor jönnek a legérdekesebb dolgok…”

A kontrolling alapú működés egyéb pozitív hozadékairól majd a következő cikkben lesz szó, de addig is, ha kkv tulajdonos, vagy vezető vagy gondold végig, hogy jól “használjátok” a kontrollingot, a kontrollert?

Segítségre van szükséged a pénzügyi tudatosságot biztosító kontrolling rendszer bevezetéséhez?
Itt vagyunk!

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
kontrollingiroda
A Kontrollingiroda a pénzügyi tudatosságot hozza be a vállalatok életébe. Szeretjük a munkánkat. Szívből örülünk mások sikereinek, az pedig külön motiváló, ha ehhez mi is hozzátehetünk.
További cikkeink