kontrollingiroda logo

A modern futball jóval több annál, mint ahogy Gary Lineker a ’80-as évek angol sztárja viccesen megfogalmazta: „A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek”.

A futballt inkább a legendás Liverpool menedzser Bill Shankly jellemzi jól: „Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb!”

Bizony ám! Egy vállalat működési dinamikáját is nagyszerűen lehet modellezni egy jól felépített és megszervezett futballcsapattal.

Szögezzük le az alapfeltevéseinket:

 • A gól, a játék célja, nem más, mint a pénz, a profit megszerzése!
 • A labda egy alakváltó… Amíg az ellenfélnél van, egy sejtés a környezetről, a folyamatokról, a működésről, a történésekről. Később, ha a csapat megszerzi, adattá válik, de mihelyst támadásba megy át, az információ megtestesítője lesz belőle.
 • Az ellenfél és a pálya pedig nem más, mint a piaci környezet egésze.

A szerepek:

 • A vállalati felső vezetést megszemélyesíti az edzői stáb, ők állítják össze a csapatot és dolgozzák ki a taktikát, stratégiát.
 • A védekezésért, labdaszerzésért, a passzív akciókért, azaz az adatok megszerzéséért elsődlegesen felelős csapatrészek, a vállalati támogató funkcióknak és az adminisztrációnak feleltethetők meg leginkább.
 • A támadó szekció, a gólszerzésért, profit termelésért felelős részleg, pedig egyenlő az operációval és az értékesítéssel, ők a sztárok!
 • Vannak speciális szerepek ugyan, de alapvetően mindenki a csapat része, együtt alkotnak egy egészet.

A dinamika:

 • Amíg a labda az ellenfélnél van csak a „köd szurkálása” folyik, próbáljuk lekövetni, észlelni a környezet történéseit, még adatunk sincs…
 • Ha a labdát megszerzi a csapat, adatunk már van, de mihez kezdjünk vele?
 • Itt jönnek a kulcsszereplők, azok a játékosok, akik képesek az adatokat információvá transzformálni, azaz képesek a védekezésből támadásba átlendíteni a csapatot. Begyűjtik a védőktől a labdát, összekötik a támadókat a védőkkel és kulcspasszokat adnak, azaz a száraz adatból információt generálnak!
 • Végül a kulcspasszokból, az információkból, a támadók gólokat lőnek, tehát értéket teremtenek.

Na de kik ezek a kulcsszereplők?

A mai futballban divatos kifejezéssel „box 2 box” középpályásnak nevezik őket. Néhány nevet említek ezen poszt jeles képviselői közül: Edgar Davids, Steven Gerrard, Paul Scholes, Paul Pogba, Bastian Schweinsteiger, vagy Toni Kroos… Ugye ismerős nevek?

Az elnevezés arra utal, hogy kaputól kapuig játszanak, sokoldalúak. Egyaránt védekeznek és támadnak, magas a játék intelligenciájuk, nem „zavarja” őket a labda, látnak a pályán, rengeteget futnak és ütköznek, illetve a legtöbb labdaérintés általában az ő nevükhöz fűződik. Minden támadásban részt vesznek és képesek akár egyéni megmozdulásokkal, akár kreatív passzjátékkal is gólhelyzetbe hozni a támadókat.

Sikeres csapat nem létezik „box 2 box” középpályás nélkül, ez a poszt megkerülhetetlen!

Ők a futball kontrollerei!

A vállalati kontroller is szintetizál, kapcsolatot teremt. Hidat képez a könyvelés, az adminisztráció, a támogató funkciók, illetve az operáció és értékesítés között. Érti a vállalati folyamatok mindegyikét, kapcsolatban van minden területtel, nála futnak össze az adatok. Az adatokból, számok végtelen halmazából értelmes és értékes strukturált információkat generál, döntéseket támogat KPI-ok, riportok, elemzések, magyarázatok képében. Futball nyelven kulcspasszokat ad, amiket csak be kell rúgni, azaz pénzre, profitra kell váltani… na ekkor jöhetnek a sztárok.

Segítségre van szükséged a pénzügyi tudatosságot biztosító kontrolling rendszer bevezetéséhez?
Itt vagyunk!

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
kontrollingiroda
A Kontrollingiroda a pénzügyi tudatosságot hozza be a vállalatok életébe. Szeretjük a munkánkat. Szívből örülünk mások sikereinek, az pedig külön motiváló, ha ehhez mi is hozzátehetünk.
További cikkeink